maanantai 11. tammikuuta 2021

Meidän vauva-arjen aakkoset




Tämä listaus on poikkileikkaus meidän nykyisen ihanan, maidon- ja pukluntuoksuisen arkemme pilareista. Kuulostaako sinun vauva-arjen aakkoset samalta? 


A

Aikataulutus. Kesti aikaa ennen kuin löysimme meidän arkeen sopivan aikataulun. Kumpi hoitaa koiralenkit milloinkin, kumpi ottaa vastuun yösyötöistä, milloin Frida on viimeksi syönyt... Nyt meillä on hallussa oikein loistava työnjako, miten saadaan päivät rullaamaan kivasti.


B

Bugaboo Buffalo vaunut on ollut ihan ykköset. 

Kyseistä mallia ei enää valmisteta, mutta onneksi saimme nämä ostettua käytettynä. Mustana, tietty.


Bifi Baby -lääkekuuri auttoi mielestämme Fridan masuvaivoivin. Kiitos teille jotka tätä meille suosittelitte. 


Brabantia-roskis on ollut ihan lyömätön vaipparoskis. Se on kivannäköinen ja pitää hajut sisällään. Sitten kun sitä ei enää tarvitse nykyiseen tehtäväänsä, tulee se käyttöön kotonamme muuten. 


C

Cuplaton, lääke joka auttaa kun pikkuisella kiertää vatsassa. Tämä on taika-aine joka pitäisi mielestäni olla äitiyspakkauksessa. Tai ainakin isosti hypetettynä neuvoloissa ym. 


D

D-vitamiini. Tärkeä apu kasvavan lapsen luustolle. Samalla vanhemmille jännitys että kuinka pikkuisen vatsa kestää sitä. Valitseeko vesi- vai öljypohjaista. Neuvolan suosittelemaa vai edullisinta. Tässä(kin) asiassa huomasimme että kallein ei aina ole paras.


E

Epävarmuus. Kun tulimme synnäriltä kotiin oli tämä tunne usein käsillä. Onneksi tekemällä oppii ja nyt vauva-arki sujuu jo luontaisemmin. 


F

Frida, tyttäremme nimi. Aluksi tuntui että emme ikinä keksisi täydellistä nimeä esikoisellemme, mutta kun mieleen juolahti Frida-nimi niin se vaan kolahti heti meillä molemmilla. 


G

Google on ollut ahkeralla käytöllä tässä vanhemmuuden ensimetreillä. Varmasti ystävyyssuhteemme jatkuu ja jopa syvenee ajan kanssa. 


H

Huoli. Jokainen äiti varmasti tietää tunteen kun käy tsekkaamassa vastasyntynyttä lastaan muutaman minuutin välein että kaikki on varmasti hyvin. Tai kun pieni itkee lohduttomasti, olet huolesta soikeana. 


Hormonit. Siis helpottaako nää itkukohtaukset ikinä? Päivittäinen itkeminen on jo jonkinlainen saavutus. Samaan syssyyn tunteiden vuoristorata. Aina ei pysy itsekään kartalla kun mielialat vaihtuu niin nopeasti.


I

Iskä, Tero on ihan superfaija, jolla kasetti pysyy kasassa ja rakkauden määrä on loputon. Oon niin onnellinen että Fridan isä, mun mies, on niin lämmin, rakastava ja huolehtiva. 


Itku. Frida itkee kipeää vatsaansa usein. Välillä itkemme molemmat kuorossa kun mun hormonit jyllää ja samalla olo on niin lohduton toisen puolesta. 


Imetys. En edes tiedä uskallanko raottaa tätä aihetta. Sen kuitenkin sanon että imetykseen luodaan paineet jo paljon ennen kuin lapsesi on syntynyt. Jos imetys ei syystä tai toisesta onnistu tai äiti päättää  olla imettämättä, saa hän tästä paheksuntaa. Paheksunta tulee tietysti tahoilta, joille tämä asia ei edes kuulu. Sen lisäksi liudan neuvoja (vaikkei niitä pyytäisikään), koska on yksinkertaisesti jo kokeillut kaikki maailman vippaskonstit ja on jo aivan loppu. Äiti varmasti tietää koska on yrittänyt kaikkensa. Trust me, kaikki me tiedämme kyllä imetyksen hyödyt ilman muiden mouhoamista. Hyvät ihmiset, antakaa äideille oikeus päättää itse miten ruokkii lapsensa! Please.


J

Jaksaminen. Yritämme muistaa syödä, juoda ja jossain välissä myös levätä. Välillä on niin väsynyt että päässä pyörii. On todella tärkeää tukea ja auttaa toista. Aina kun nähdään toisesta että nyt mennään jo kalkkiviivoilla, eikä energiaa, saatika pinnaa ole enää jäljellä, annamme toiselle tauon. Edes se muutaman minuutin ’aivot narikkaan’ -hetki tekee ihmeitä. 


K

Kakka, väri, koostumus, kuinka usein. From day one, tää on se mistä puhutaan. Tuleeko kakkaa, minkälaista ja väristä kakkaa. Ja että kuinka usein sitä tulee. 


Koliikkikeinu. Noh.... Frida oli ehkä kolmen viikon ikäinen ja joka päivä kun Tero tuli töistä kotiin löysi hän meidät itkemässä sohvan nurkasta. Molemmat itkimme kilpaa, äiti ja tytär. Sitten se rakas Google auki ja etsimään vielä jotain mikä Fridan itkua voisi helpottaa. Vastaus oli koliikkikeinu. Paras hankinta ikinä, siihen hetkeen.


L

Lähipiiri, mittaamattoman arvokas tuki, turva ja apu. Me olemme onnekkaita, kun meidän lähipiiri on suuri ja tiivis. Aina on paikka missä käydä ja kenelle soittaa. Kiitos että olette! 🖤


M

Maitoa, maitoa, maitoa. On se sitten äidinmaitoa tai korviketta, niin tärkeintä on että lapsi kasvaa ja saa ruokaa. 


Maitohappobakteerit nassuun joka päivä masua suojaamaan. 


N

Nukuttaminen on joinain päivinä tosi helppoa ja joskus tuntuu että keinot loppuu kesken. Pääasiassa yöunille nukuttaminen sujuu meillä mukavasti. On tärkeää luoda joka ilta toistuvat iltarutiinit. Se luo rauhaa ja turvallisuutta. 






O

Ohjeistukset. Tämä on ollut jopa humoristista kun tuntuu että useimpiin ihan perusaiheisiin saat monta eri ohjeistusta. Siinä sitten luovit ja etsit sitä teille oikeaa tai sopivinta neuvoa. Ohjeistuksien välillä on isoa ristiriitaa ja voit saada samasta neuvolasta useita eri ohjeita samaan aiheeseen liittyen. Asiaa ei toki helpota se että monet ohjeistukset kerrotaan ehdottomina, mutta sitten tulee seuraava hoitaja joka kumoaa tämän. Pitäisiköhän neuvoloiden ja synnytyssairaaloiden päättää yhteiset ohjeistukset, jotta tuoreet vanhemmat eivät olisi täysin hoo moilasena, kun miettivät että kuka nyt perusteli kantansa parhaiten. 


P

Pierujumppa on kyllä pikahelpotus vauvan kipeään vatsaan! Ilma lähtee liikkeelle ja jumppailu on kivaa. 


Puklua meidän taloudessa riittää. Onneksi nyt jo hieman vähemmän kuin kuukausi sitten. Uskon ja toivon että kun Frida aloittaa soseiden syönnin nyt kuun vaihteessa, niin tämäkin vaiva helpottaa.


Q

Queen, musakoulutus aloitetaan nuorena. Fridaa nukuttaessa usein laitamme Queenin lullaby -soittolistan soimaan. Toimii.


R

Rakkaus on suurin tunne maailmassa ja sen määrä kasvaa kodissamme joka ikinen päivä. 


Ruoka on polttoainetta. Tässä hektisessä elämäntilanteessa kokkailu ei ole aina ensimmäisenä mielessä, kun ylimääräistä energiaa ole. Rakas äitini tämän tiesi, ja jo ennen laskettua aikaa täytti pakastimemme ihanilla kotiruoilla. Äidin tekemä ruoka tuo myös lohtua, kuin äiti olisi paikalla aina kun hänen tekemä ruoka lämpiää uunissa. Kiitos äiti, tästä on ollut mieletön apu! 


Rohina. Frida rohisi syntymänsä jälkeen pari ensimmäistä kuukautta aika paljon. Tämä oli yksi niistä asioista mistä saimme ohjeistuksina että se on täysin normaalia ja taas päinvastoin. Fridaa rohina ei tuntunut häiritsevän. Aika kun kului, niin rohina helpotti. Ehkä se sitten oli normaalia.


S

Skidiklubi. 0-vuotiaasta lähtien meidän perheessä tunnustetaan väriä punainen. Frida on jo IFK:n skidiklubin jäsen. 


Swaddle Up -kapalopussi, joka auttoi Fridaa rauhoittumaan unille. Käytimme tätä noin 2,5-kuiseen asti, jonka jälkeen siirryttiin pyjamiin.  


Shhhhh...pikkuneidin rauhoittelua kun maailma tuntuu kurjalta. Ennen raskautta en ollut edes kuullut, saatika ajatellut että tämä ääni imitoi kohdun sisäisiä ääniä, joka rauhoittaa lasta. 


T

Tuijottelu, tähän voin kuluttaa päivässä tunteja. Miettiiköhän vauvat ikinä että ”miks toi kokoajan tuijottaa mua”. 


Työnjako on tärkeää arjen pyörittämisessä. Tää menee vähän samaan kuin se aikataulutus. Jaetaan hommat kotona ja vauvan kanssa. Niin saamme molemmat myös levätä. Näin ollaan molemmat parhaita versioita itsestämme. 


Tauko. Välillä pitää ottaa pieni tauko ja käydä vaikka kaupassa lukemassa etikettejä. Yksin. Hyvät vanhemmat, suokaa se toisillenne.


Tutti, rakas turvaa tuova tutti. Meillä käytetään klassisen kauniita Bibs-tutteja. Näitä onkin kaikissa sateenkaaren väreissä. 


U

Uni. Kun törmäät tuttuihin lapsensaannin jälkeen, ensimmäisiä kysymyksiä on yleensä miten tulokas nukkuu. Frida nukkuu oikein kivasti. Pääasiassa yhdeksän tuntia yössä. Kunpa sitä vain itse malttaisi mennä nukkumaan ajoissa, eikä valvoa puoleen yöhön. 


V

Vaipat ja niiden vaihto tulee hyvinkin tutuiksi tässä elämäntilanteessa. Meillä on vaihdettu merkkiä Liberosta Pampersiin ja koossakin jo vaihdettu ykkösestä kakkoseen. 


W

Wolt oli pelastuksemme ensimmäisinä päivinä kun palasimme sairaalasta kotiin. Ei ollut energiaa kokata, kun kaikki oli niin uutta. 


Windfleece-haalari. Kiitos Polarn O. Pyret maailman parhaimmasta haalarista! Helppo pukea, suljettavat hihat sekä lahkeet ja pitää neidin lämpöisenä! Toki paukkupakkasille sitten jotain paksumpaa, mutta niihin Helsingin yhdeksän kuukautta kestäviin syyskeleihin oikein oiva!


X

X-asento. About siihen asentoon nukahdan joka yö ja välillä jos Frida suo, niin myös päikkäreille. 


Y

Ystävät. Ihanat, rakkaat ystävät. Heitä on paljon, Fridallakin on iso liuta ystäviä jo heti elämän alkumetreillä.


Yösyöttö on meillä mun vastuulla. Aluksi jaoimme vuorot niin, että mä herään arkisin ja Tero viikonloppuisin, koska Tero lähtee arkisin aikaisin töihin. Mutta kun viikonloppu tuli niin havahduin Teron noustessa syöttöpuuhiin, enkä sen jälkeen enää nukahtanut uudestaan. Vapautin Teron tästä tehtävästä ja sovimme että mä hoidan yösyötöt aina, ja viikonloppuisin hän herää ajoissa ja päästää mut päikkäreille. 


Z

Zzzzzz.....


Å

Åhhåhhåijaa, eli ohhohhoijaa. Välillä vähän väsyttää.


Ä

Äidinvaisto on kyllä maailman mahtavin supervoima! Kestää ehkä hetki ennenkuin ’aktivoituu’ ja siihen oppii luottamaan, mutta sen jälkeen huomaa kyllä useasti mihin kaikkeen äidinvaiston varassa pystyykään! 


Ö

Öljy. Vauvaöljy on kuivaihoiselle Fridalle ihan ehdoton. Sen avulla tehdään myös vauvahierontaa ja öljytään karstaista päätä. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti