sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Kuinka paljon tuhlasin rahaa vuonna 2020?




Muistatteko viime tammikuussa julkaisemani postauksen missä summasin vuoden 2019 ostokset? Shoppailujen loppusumma vuonna 2019 oli: 3614,60€. 

Niistä oli rajattu pois häihin liittyvät hankinnat, koska ne ei ole jokavuotisia hankintoja.

Vuonna 2020 tavoite oli kuluttaa vähemmän rahaa kun sitä edeltävänä. Viime vuoden ostoista on rajattu pois kaikki vauvanvaatteet ja tarvikkeet. (Samalla ajatuksella kuin viime vuonna häihin liittyvät kulut) Katsotaan mikä loppusummaksi tuli! Jännää! 


Mennään samoihin kategorioihin. Mulla oli sellainen mututuntuma että vaatteisiin meni vuonna 2020 enemmän rahaa kuin sitä edeltävänä. Raskaus toki pyöritti pukeutumisessa isoa roolia, vaikka en virallisia odotusvaatteita ostanutkaan kuin parit legginsit. Mulla oli hirveän hyvä olo mun kehon kanssa odotusaikana, joten oli ihanaa hankkia kivaa uutta päällepantavaa. Mun mututuntuma osuikin oikeaan. Ynnäilyn jälkeen raaka fakta oli se että viime vuonna käytin rahaa vaatteisiin melkein 600€ enemmän kuin vuonna 2019. Jaiks. No, tässä vaiheessa vielä toivo pysyy yllä että tämä summa tasoittuu jossain muussa kategoriassa. 


2019 vaatehankinnat yhteensä 800€

2020 vaatehankinnat yhteensä 1359€


Vuonna 2019 hankin kotiin yhtä sun toista ja kun suunta tavaralle pitäisi olla lähinnä ulospäin, päätin mielessäni että tässä pitää skarpata. Sain paljon tavaroita kierrätettyä, lahjoitettua ja myytyä. Raskausajan pesänrakennusvietti vauhditti raivauksia tehokkaasti. Niin sanotuista poistoista en pitänyt tarkkaa kirjaa, mutta hatusta heittämällä väitän että yllän helposti pariin tuhanteen. Miten sitä tavaraa aina vain on? Lisääntyykö ne keskenään kaapissa? Ei. Totisinta totta on se, että ihan itse niitä sinne kotiin kannetaan. Ja vielä maksetaan siitä rahaa. Kuitenkin olen pitänyt lupaukseni jonka itselleni tein ja sain nipistettyä kulutusta kotitavaroihin reilulla kolmellasadalla eurolla. Kumpanakaan vuonna ei ollut mitään kalliimpia hankintoja tässä kategoriassa joka selittäisi eron. Eli tämä on suoraan kappalemääriin heijastuvaa. Toki kaikki se tila mitä kaappeja raivaamalla saavutin on nyt pienen neitokaisen tavaroiden valtaamaa, mutta ainakin on niille sitten paikka. 


2019 hankinnat kotiin 656€

2020 hankinnat kotiin 308,50€


Voihan kosmetiikka! Oletin että tästä olisi helpoin nipistää, mutta summassa ei ole edellisvuoteen eroa kuin 17€. Haha! No, kai se vain pitää selittää ja uskotella että mä tarvitsin ne. (Se ei ole totta). Toki osa meni tarpeeseen ja oli täydennyksiä, mutta oli siinä monta heräteostoa. Sinänsä tää ei ole vuodessa summa eikä mikään käyttää kosmetiikkaan, mutta mä työskentelen alalla ja voinen sanoa että työnantaja pitää meitä hyvänä. 


Vuonna 2019 kosmetiikkaan käytin 340€

Kun taas vuonna 2020 kosmetiikkaan kulutin 323€. Melkein samoissa siis. 


Elektroniikkaa ostin vuonna 2019 1450€:lla enemmän kuin vuonna 2020. Tää kategoria on mulle sinänsä aika sama, koska ostan sitä harvoin ja yleensä tarpeeseen. Vuonna 2019 tarvitsin uuden iPadin ja puhelimen, siksi summa nousi niin korkeaksi. Viime vuonna en ostanut kuin AirPods Pro -kuulokkeet, koska tarvitsin ja halusin nappikuulokkeet. Nää on ihan ykköset vaunulenkeillä! 


Elektroniikka vuonna 2019 1600€

Elektroniikka vuonna 2020 250€


Sitten kategoriaan ”muu”. Koronan takia ei oikeastaan mitään tapahtumia järjestetty mihin yleensä menee useampi satanen vuodessa. Keikat ym. oli peruttu. Täten tähän kategoriaan ei rahaa mennyt nimeksikään. Ehdittiin kerran lätkämatsiin ja muu mikä menee tähän ryhmään taitaa olla kirjat ja lehdet, mitä tuli vuoden varrella ostettua muutamia.


Muu vuonna 2019 ”muutama sata” (mitäköhän tää meinaa?)

Muu vuonna 2020 150€


Eli summa summarum: 

2019 yhteensä 126 tavaraa 3614,60€

2020 yhteensä  131 tavaraa 2360,50€


Vaikka summana tuo ei enää kuulosta mitenkään hurjalta, varsinkaan kun sen jakaa kuukausille, niin mitä näistä oikeasti tarvitsin? Tiedän faktana etten tarvitse oikeastaan mitään, niin toi summa ja kappalemäärä on ihan älytön. Lähinnä turha. Omassa ostokäyttäytymisessä on selkeästi vielä paljon työstettävää. 

En halua, enkä aio kokonaan lopettaa ostamista, edes sen turhan, mutta siihen voisi lisätä vielä ripauksen järkeä ja harkintaa lisää. 


En oikeasti edes halua tietää mikä koko vuoden loppusumma olisi jos olisin kirjannut ylös myös kaikki vauvanvaatteet ym. Lähti ehkä niiden kanssa vähän lapasesta nimittäin! Mutta parempi näin. Pääasia että Fridalla on kaikkea mitä tarvitsee ja tietty vähän päälle. 

2 kommenttia:

  1. Tää oli mielenkiintoinen postaus! Itsekin tuntuu että olen koko ajan ostamassa jotain, mutta kaikki on oikeastaan lapsille vaatteista ja suksista lähtien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tykkäsit! ☺️ Tää oli kyllä avartavaa tehdä, kun huomasi että kuinka paljon turhaa sitä tuleekaan ostettua.
      Näin tuoreena äitinä allekirjoitan kyllä täysin tuon, että lähes kaikki nykyiset hankinnat menee tuolle ihanalle pienelle neidille. ❤️

      Poista